Toscana

Toscane is zonder meer de bekendste wijnregio van Italië. Toscane is synoniem aan Chianti die al decennia lang over de hele wereld wordt geëxporteerd. Vroeger vooral als bocht in de welbekende mandflessen, de ‘fiaschi’, maar inmiddels ook als pure kwaliteitswijn. In de 70’er jaren vond er in Toscane een ware renaissance op wijngebied plaats, onder aanvoering van Marchese Mario Incisa della Rocchetta, ‘schepper’ van de Sassicaia, en de beroemde oenoloog Giacomo Tachis. Een drastische verlaging van de productie en het gebruik van moderne technieken in de kelders en de wijngaard leidde uiteindelijk tot een wijngebied van wereldfaam! Inmiddels kent het gebied 7 DOCG-classificaties en 35 DOC’s op ruim 63.000 hectare wijngaardoppervlak.

Naast de Chianti-streek liggen voornaamste wijngebieden rond de dorpjes Montalcino ( Rosso en Brunello di Montalcino) en Montepulciano ( Rosso en Vino Nobile di Montepulciano). Alle deze wijnen hebben één ding gemeen: de druivensoort Sangiovese. 

Naast de traditionele DOCG en DOC-wijnen is Toscane vooral bekend vanwege haar “Super Tuscans”, die vooral in het wijngebied Bolgheri worden geproduceerd. Deze Super Tuscans zijn wijnen van zeer ambitieuze producenten die niet veel op hadden met de regels van de wijnwetgeving in de jaren ‘70 en naar hartelust experimenteerden met combinaties van Sangiovese en de traditionele Bordeaux-druiven. Zij maakten wijnen volgens eigen inzicht en verworven daar al snel internationale roem mee.

De trots en specialiteit van vele Toscaanse wijnmakers is de ‘heilige wijn’: Vin Santo. Vin Santo is bijna altijd zoet en goudgeel van kleur. Er is echter ook droge en rode Vin Santo. Voor de witte versie worden overwegend Trebbiano-druiven gebruikt, die men laat indrogen, oorspronkelijk tot aan de heilige week vlak voor Pasen. Vin Santo is een kostbare wijn met een hoog alcoholpercentage tot wel 17 procent of soms nog hoger. De rode versie heet Vin Santo Occhio di Pernice. Daarvoor wordt voornamelijk de Sangiovesedruif gebruikt. Traditioneel wordt Vin Santo gedronken bij de Toscaanse Cantuccini, harde amandelkoekjes, die de Toscanen in de wijn dopen, maar de wijn is ook zeer geschikt als dessertwijn en zelfs als apéritief.