Marche

Le Marche, gelegen aan de Adriatische Zee, ten oosten van Toscane, worden gekenmerkt door een heuvelachtig tot bergachtig landschap. Door de Apennijnen zijn de gebieden aan de oostelijke kant geïsoleerd van die aan de westkant.
 
Een rigoureuze vermindering van het wijngaardareaal, waardoor minder wijn wordt gemaakt maar meer aandacht kan worden besteed aan kwaliteit, en het toepassen van nieuwe vinificatiemethoden heeft de ‘marchigiani’ vijf DOCG’s opgeleverd. De laatste drie zijn nog maar recent toegekend.
 
De bekendste wijn uit de Marken is ongetwijfeld de witte Verdicchio, een droge en fruitige wijn. Al sinds de vijftiende eeuw wordt de Verdicchio in deze regio verbouwd. Tegenwoordig onderscheiden we de Verdicchio dei Castelli di Jesi, verbouwd op de heuvels ten westen van het dorpje Jesi en de Verdicchio di Matelica die een stuk zuidelijker en nog meer landinwaarts geproduceerd wordt. Door de kalkrijke klei-bodem lenen beide gebieden zich uitstekend voor de productie van witte wijn. Voor beide wijnen is wettelijk een toevoeging tot 15% van de Trebbiano en/of de Malvasia toegestaan. De wijn behoort tot de beste witte wijnen van Italië en wordt door sommigen zelfs gezien als Italië’s beste begeleider van visgerechten. Enkele producenten (waaronder Fattoria La Monacesca) maken een versie “sur lie”, waardoor de wijn ook wel vergeleken wordt met de Muscadet uit de Loire.
 
Rode wijnen vormen slechts eenderde van het wijnarsenaal van Le Marche. De meest bekende rode wijnen zijn de Rosso Piceno en de Rosso Cònero. Rond Morro d’Alba, in de provincie van Ancona, wordt de Lacrima di Morro d’Alba gemaakt, van de gelijknamige druivensoort, een wijn met een zeer intens geur van rozen.
 
In verhouding met andere Italiaanse regio’s wordt er in de Marken nog steeds weinig geëxperimenteerd met internationale druivenvariëteiten. De nadruk ligt op de inheemse variëteiten, waar, getuige de recente DOCG-toekenningen, mooie resultaten mee geboekt worden.

San Lorenzo (BIO)