Una delicatezza italiana!

In de Italiaanse keuken draait het maar om 3 zaken die dan wel van levensbelang zijn: mooie verse producten, pure smaken én liefde. 

Soms heb je gerechten waarin dit trio letterlijk samensmelt tot een culinaire climax. Ik wordt er zelf helemaal lyrisch van als ik er aan denk: 

Porchetta, een goddelijk stukje varkensvlees op z’n Italiaans. Het lijkt op een traditionele rollade maar wordt in Italie gemaakt van opgerold buikspek met een overheerlijke kruidenvulling.

‘In porchetta’ is eigenlijk een Italiaanse kooktechniek waarbij je vleesgerechten met spek van varkensvlees bedekt en oprolt, waardoor een krokant korstjes (meestal kruidig) ontstaat dat het gerecht qua smaakbelevenis beter tot zijn recht brengt.

In de Toscane wordt porchetta vaak verkocht vanuit witte busjes, een soort oerversie van de huidige foodtrucks. In de busjes worden de porchetta’s geroosterd en vervolgens worden er dikke plakken afgesneden en geserveerd op een verse panini. Mooier wordt het leven niet!

 
Porchetta heeft van de Italiaanse overheid het label prodotto agroalimentare Tradizionale gekregen. Dit betekent dat Porchetta een product is dat een grote culturele waarde heeft en dat proef je!
 
Deze specialiteit is echt zo’n gerecht dat je deelt met vino & friends en is bovendien niet zo moeilijk om te maken. Ideaal als je een grote groep mensen te eten krijgt en iets feestelijks op tafel wil zetten. Serveer dit met een mooi glas krachtige rode wijn, bijvoorbeeld Rosso di Montalcino van Uccelliera en je steelt de show op het aanstaande kerstdiner.
 
Salute,
 
bas(ta)