Pasta Basta

Pasta Basta...

De meeste mensen realiseren zich niet dat gedroogde pasta al heel lang bestaat, er wordt beweerd dat hij al in de negende eeuw door Arabische nomaden verspreid is in Sicilië.

Gedroogde pasta vind je tegenwoordig in alle soorten, kleuren en maten. Er schijnen zo'n 700 soorten pasta's te bestaan! De bekendste kennen jullie vast wel: Ravioli, Tortellini, Penne, Rigatoni, Orrecchiette, Farfalle, Caserelle, Fussili, Farfalle, Spaghetti, Maccheroni, Tagliarini.....

Maar denk je aan Italië dan denk je aan een mooi bordje dampende verse pasta. Met liefde gemaakt, beetje Farina di grano tenero tipo 00, wat semola, eitje en een scheutje olijfolie, mengen en klaar is Kees.  Appeltje eitje zou je zo denken?

En nu in de praktijk:
In de meeste Italiaanse dorpen zie je ze nog: de 'Nonna's', prachtige dames op leeftijd die het geheim van pasta maken van moeder op dochter doorgeven. Zo wordt de pasta van osteria Francescana in Modena (het beste restaurant van Italië) dagelijks gemaakt door de ruim 80-jarige buurvrouw. Tijdens mijn studie en werk in Italië heb ik uiteraard het abc van het pasta maken geleerd. Al snel bleek dat dit niet meer was dan een flinterdunne basis. Het mysterie werd pas echt ontrafeld toen ik een dagje met zo'n mooie Nonna in Castelrotto heb mogen samenwerken, nederig en vol bewondering heb ik ademloos zitten kijken. 'Fara la pasta è emozione' zei ze de hele dag, toen ik dat begreep werd het pas échte kunst.

Vanaf 5 augustus lichten we dagelijks een tipje van de sluier, bij Vino&Friends kunt u dan zien én beleven hoe onze pasta's gemaakt worden.

Bas(ta)