Hier heb ik kaas van gegeten......

Soms, voel ik een onweerstaanbare 'drang', ik wil iets speciaals, iets ongewoons, een tikje ondeugend, ik smacht naar die mooie zilte smaak, ik kan mijn verlangen niet beteugelen, uitstel is geen keuze, louter het bezit bevredigt niet langer, hongerige ogen, trillende handen, en dan.....een paar brokjes Grana Padano. Hemels genot, pure emotie, dit is hét antwoord op de vraag 'wat is geluk', beter wordt het leven niet.

Eerst een lesje Italiaans: Grana 'graan' in het Italiaans, verwijst naar de korrelige structuur.  'Padano' verwijst naar de Povlakte in Italië, waarvan het oorspronkelijk afkomstig is.

De Grana Padano kaas wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Cisterziënzer monniken vonden toen een methode uit om rauwe melk te conserveren.

Voor Italië-freaks oud nieuws: Maar Italië is hét Walhalla voor kaasliefhebbers. Grana Padano behoort net als Parmigiano Reggiano en Pecorino tot de harde Italiaanse kazen en is een van de populairste en meest geproduceerde soorten. Deze kaas wordt gemaakt van koeiemelk. In tegenstelling tot de Parmigiano is het toegestaan om Grana Padano in een groter deel van Italië te produceren.

Giovanni Ferrari is de Michelangelo van de kaasmakers. Hij maakt het mooiste smaakprofiel door de rijpingstijden te verlengen. Deze kaasmeester laat de Grana Padano 22 maanden rijpen in plaats van de minimale 9 maanden, waardoor deze kazen in aanmerking komen voor de benaming ”riserva”, de absolute top op dit gebied. De langere rijpingstijd laat een ongelooflijk smaakpalet los van boter en melk doordrongen met toetsen van vers fruit, citrus, gedroogd fruit en nootmuskaat.

Het uiteindelijke resultaat is een 'kaaswiel' tjokvol smaak en weegt maar liefst 35 kilo. Nieuwsgierig geworden? Klik op onderstaande links of beter nog: kom naar onze zaak proef, glaasje wijn erbij en geniet!

Deel 1: https://youtu.be/xQNx_WYAehY
Deel 2: https://www.youtube.com/watch?v=PvWHl-6w4PA

Bas(ta)