Amarone een ode aan de liefde?

De naam doet in eerste instantie denken aan de liefde. En ja, het is zeker een wijn om van te houden. Geen 'one night stand' of eenvoudige relatie, je moet haar met aandacht, fluwelen handschoenen en zorg behandelen. Ze is ontegenzeglijk complex maar je kunt haar verleiding niet weerstaan. Maak ik iedere dag mee, business as usual' denkt u nu, dat wijkt niet af van welke bekoorlijke vrouw dan ook.

Ik zal jullie meteen verlossen van deze illusie: Amaro” betekent 'bitter' in het Italiaans en 'Amarone' is daarvan de overtreffende trap.

Amarone behoort tot de mooiste wijnen uit Italië en de laatste 15 jaar is ze vooral bekend geworden als hét paradepaardje uit  de Veneto-regio. Het is een wijn met een bijzonder verhaal en ze vereist groot vakmanschap en 'fingerspitzengefühl' om haar te maken.

Het verhaal gaat dat de Amarone-wijn in de vijftiger jaren van de vorige eeuw per ongeluk is ontdekt door een wijnmaker die een vat met wijn te lang had laten gisten. De smaak leek bijna bitter, maar na het doorproeven bleek het een unieke smaak op te leveren. De naam van deze bijzondere wijn is hiermee geboren.

De druiven die voor deze wijn gebruikt worden komen uit de Valpolicellistreek'  en de druivenrassen die de basis vormen van de Amarone zijn de Corvina, Rondinella en Molinara. Wijnboeren laten de druiven zo lang mogelijk aan de ranken hangen en plukken ze  daarna uiterst zorgvuldig met de hand . Vervolgens worden ze gedroogd op matten van bamboe of stro totdat ze een derde van hun vocht verliezen. Wat rest is een enorme concentratie aan suikers en aroma’s. Daarna worden de druiven vergist en dat proces duurt ongeveer 40 dagen. Deze methode heet: 'Appassimento'. Vervolgens rijpt de wijn nog 12-18 maanden verder op houten vaten en daarna nog een jaar op fles. Onnodig te zeggen dat de krachtige en volle smaak van de Amarone niet geschikt is voor een beginnende wijndrinker!

Nog niet toe aan deze 'femme fatale'? Probeer dan eens een Ripasso, die wordt ook wel liefkozend 'baby-Amarone' genoemd omdat deze wijn voor een tweede keer wordt vergist met de restanten en schillen die zijn gebruikt voor het maken van een Amarone.  De Ripasso wordt daardoor een krachtige en met fruit overladen wijn.

Nieuwsgierig? In onze winestore verkopen we een geweldige Amarone: CORTE ALEARDI - 2009 AMARONE DELLA VALPOLLICELLA CLASSICO RISERVA 'VIGNETE BURE ALTO'.

Salute

Fabian