21-12-2017
Een fles voor de kerst?
Een fles voor dat geweldige diner?
Een fles om samen met vrienden te delen?
Een fles voor oude herinneringen?
Een fles ter kennismaking?
Een fles voor het feestvarken?
Een fles om te vieren?
Een fles gewoon omdat het lekker is?
Een fles omdat het een ‘koopje’ is?
Een fles voor die ene unieke liefde?
Een fles om samen te delen?
Een fles als goedmakertje?
Een fles die perfect past bij dat speciale feestgerechtje?
Een fles om het nieuwe jaar in te luiden?

Op zoek naar zo’n bijzondere fles? Vino&Friends verkoopt flessen in alle ‘kleuren en maten’, kijk en bestel op onze website www.vino&friends.nl.

Behoefte aan een goed gesprek over wijn, even ruiken en proeven? Kom dan vooral even langs en ervaar ‘real life’ de allermooiste Italiaanse wijnen, een enthousiast gesprek en gratis advies krijgt u uiteraard cadeau.

Salute,

Fabian en Bas(ta)
07-12-2017
Iedere dag opnieuw hebben wij de ambitie om onze gasten ‘onder te dompelen’’ in een totale Vino&Friends beleving. Daar leven we voor en dat geeft ons energie! Het is nu precies 9 maanden geleden toen we de deuren van onze zaak openden. Vooraf droomden we van een verrassende entourage, informeel, hip en uitnodigend.
Vervolgens een warm en gemeend welkom, glaasje wijn met een paar plakjes ham uit Alto Adige. Je proeft het direct. De pure smaak van alleen de mooiste ingrediënten. De liefde en passie die alleen de beste chef in een gerecht kan vertalen. Mooie wijnen vergezellen deze prachtige ‘schilderijtjes’ op een bord. Je weet dat dit moment uitgroeit tot een onvergetelijke ervaring die je nooit meer loslaat. Dat is ons doel. Dat is onze passie. Dat is Vino&Friends, hét keurmerk voor vrienden, wijnliefhebbers en levenskunstenaars.

Geen avond compleet zonder een digestivo of liquore. Bij Vino&Friends heb je de keuze uit mirto, finnocchieto en natuurlijk de welbekende limoncello.

Waar staan we nu? Het is uiteraard aan jullie, onze klanten, om te oordelen. Wij kregen overwegend lovende feedback. Let wel, geen reden voor zelfgenoegzaamheid maar wel erg dankbaar voor alle tips, suggesties en verbeterideeën. Het waren 9 enerverende maanden, iedere dag een feest en mede dankzij jullie zijn onze dromen uitgekomen!

Grazi mille

Fabian en Bas(ta)
30-11-2017
Even mijmeren...en terugdenken aan de mooie tijd toen ik in Italië woonde en werkte. Eind november kleurde het landschap dan steevast sprookjesachtig wit, de straten waren feeëriek verlicht en het dorp prachtig versierd in een unieke kerstsfeer.
18-11-2017
In de Italiaanse keuken draait het maar om 3 zaken die dan wel van levensbelang zijn: mooie verse producten, pure smaken én liefde. 

Soms heb je gerechten waarin dit trio letterlijk samensmelt tot een culinaire climax. Ik wordt er zelf helemaal lyrisch van als ik er aan denk: 

Porchetta, een goddelijk stukje varkensvlees op z’n Italiaans. Het lijkt op een traditionele rollade maar wordt in Italie gemaakt van opgerold buikspek met een overheerlijke kruidenvulling.

‘In porchetta’ is eigenlijk een Italiaanse kooktechniek waarbij je vleesgerechten met spek van varkensvlees bedekt en oprolt, waardoor een krokant korstjes (meestal kruidig) ontstaat dat het gerecht qua smaakbelevenis beter tot zijn recht brengt.

In de Toscane wordt porchetta vaak verkocht vanuit witte busjes, een soort oerversie van de huidige foodtrucks. In de busjes worden de porchetta’s geroosterd en vervolgens worden er dikke plakken afgesneden en geserveerd op een verse panini. Mooier wordt het leven niet!


Porchetta heeft van de Italiaanse overheid het label prodotto agroalimentare Tradizionalegekregen. Dit betekent dat Porchetta een product is dat een grote culturele waarde heeft en dat proef je!

Deze specialiteit is echt zo’n gerecht dat je deelt met vino & friends en is bovendien niet zo moeilijk om te maken. Ideaal als je een grote groep mensen te eten krijgt en iets feestelijks op tafel wil zetten. Serveer dit met een mooi glas krachtige rode wijn, bijvoorbeeld Rosso di Montalcino van Uccelliera en je steelt de show op het aanstaande kerstdiner.

Salute,

bas(ta)
14-11-2017
Italië staat voor puur en simpel: mooie eerlijke smaken, goede producten en eenvoudig koken. Lardeer dit met beleving, overtuiging en liefde voor jullie, onze gasten, dan krijg je Vino&Friends.
 
Pak nu bijvoorbeeld een bordje risotto. Misschien nooit over nagedacht maar deze rijst komt niet uit Azië maar uit Italië. Er schuilt een wereld onder het verhaal van de risotto. Bij Vino&Friends koken we alleen met de allerbeste topproducten dus in deze context met Acquerello rijst. Volgens kenners de aller- allerbeste. En niet zonder reden: volgens Italianen ‘dansen’ de rijstkorrels in de mond... Dat onderscheidt Acquerello van alle andere (risotto) rijstsoorten.
 
De familie Rondolini verbouwt sinds 1935 rijst in de Piëmontese provincie Vercelli, hét Italiaanse centrum van de rijstproductie. Je vindt dit in de Po-vlakte, hoog in het noordwesten van Italië, hier liggen de rijstvelden die vooral in het voorjaar hun charme hebben omdat ze dan onder water staan. De carnaroli-rijst wordt na de oogst ontdaan van vliesjes en minstens 1 jaar gedroogd. De rijst is hierdoor in staat om maximaal vocht op te nemen en dat is hét geheim van de smaak én de kok. Door het drogen blijft een stevige, niet-romige risotto over, zelfs als hij afgekoeld is. Wel neemt deze rijst héél véél vocht op waarbij de korrels niet aan elkaar plakken. In plaats daarvan maken ze volgens Acquarella een vreugdesprongetje in de mond. Het vocht (de kwaliteit van de bouillon) zorgt overigens voor de smaaksensatie.
 
Het toppunt van (smaak) geluk vind ik zelf een bordje risotto met vers geschaafde truffel of porcini (eekhoorntjesbrood). Wil je een enkele reis naar de hemel? Eet dit gerechtje met een glas Barolo van Burzi en je waant je in de (wine) hemel...
 
Smakelijk eten,
 
Bas(ta)